top of page

INFO UIT MALAWI

In januari 2022 vertrokken opnieuw vier studenten naar Malawi. Ze gaven gedurende 3 maanden les in de Happy School. Deze drie maanden beleefden ze de tijd van hun leven. Voor hun vertrek zamelden ze geld in voor de leerlingen van de Happy school. Met dit geld realiseerden ze een prachtig project, een eigen speeltuig. Hieronder schreven ze een eigen tekstje en stuurden ze ons mooie foto's op. Dankjewel meisjes! Wat een mooi initiatief!

Voordat we op zuidstage vertrokken, zamelden we alle vier geld in om iets extra aan de school te geven. Wat we zouden geven, wisten we nog niet. De eerste weken observeerden we en kwamen we samen tot een besluit. De leerlingen van The Happy School hebben een leuke speelplaats en een prachtig voetbalveld… maar een speeltuig mist hier nog! Dit wilden wij hen graag geven. 

We spraken af met een lokale timmerman. Hij tekende een plan uit en ging meteen aan de slag. Meza werd ingeschakeld voor het laswerk. Op onze allerlaatste dag in Chilumba was de speeltuin eindelijk af!

Jammer genoeg hebben we de leerlingen zelf nooit op de speeltuig zien spelen. Gelukkig sturen Meza en Philip ons af en toe foto’s door waarop we kunnen zien hoe ze zich uitleven. Het eindresultaat is prachtig en we zijn enorm dankbaar dat we dit voor hen mochten realiseren.

WhatsApp Image 2022-08-14 at 12.48.57 PM.jpeg
WhatsApp Image 2022-08-14 at 12.48.53 PM.jpeg
WhatsApp Image 2022-08-14 at 1.04.25 PM.jpeg
WhatsApp Image 2022-08-14 at 12.49.21 PM.jpeg

Watervoorziening voor onze school in Chilumba.
Enkele jaren geleden toen ik in Chilumba was, namen de ‘boardmembers’ van onze school mij mee naar een secundaire school zowat zes km verwijderd van onze lagere school. Ze wilden me een project tonen waarbij drinkbaar water kon opgepompt worden uit de bodem. Vanop een redelijke diepte, al naargelang de ligging, werd met een pomp  op zonne-energie  drinkbaar water gratis boven gehaald. Op deze plaats moest men tot op 53 m gaan.

Het idee leek mij geweldig om de peperdure watervoorziening op onze school kwijt te raken. Wanneer ik bij mijn laatste bezoek in oktober 2021, samen met mijn vrouw Chris en Leo Tercken en Sylvia in Chilumba waren gingen we opnieuw de Tawuka school bezoeken en het oppompen van water bekijken. Leo, die ook de voorzitter van onze Gros-vereniging in Ranst is, vond het ook een prachtig idee en stelde voor om bij Hidroplus (Pidpa) via onze gemeente een aanvraag te doen voor een tussenkomst in de vorm van een subsidie. Met het bestuur van de gemeente Ranst werd overeen gekomen dat we van de ontvangen subsidie 2021 een bedrag van € 5000 zouden  betalen en een aanvraag indienen bij Hidroplus om een bijkomende subsidie aan te vragen. Dit is ondertussen allemaal gebeurd en Rik Gullentops heeft daarvoor de nodig paperassen ingevuld. En dan maar afwachten.
Op 9 maart 2022 mochten we vernemen van Hidroplus dat de gevraagde subsidie van € 5000 was goedgekeurd en hebben we onze partners in Chilumba het blijde nieuws gemeld, zodat ze direct met de realisatie konden starten.

 

 De week nadien heeft de aannemer van het project de werken gestart en sindsdien kregen we geregeld foto’s  via WhatsApp doorgestuurd van Philip, de voorzitter van het project in Chilumba. Er werd geboord tot 45 m diepte om zuiver water op te pompen en de rest vertellen de gestuurde beelden.  Op 16 april kregen we de laatste foto’s en als bewijs dat het werkte, een lopend kraantje met grondwater. Het enige verschil met het oorspronkelijke voorstel was dat het oppompen van het grondwater niet met energie van een zonnepaneel gebeurt maar met stroom van het elektriciteitsnet.
Hierbij dan ook enkele foto’s van de realisatie wat voor de kinderen van de school een belangrijk item is zodat ze ongehinderd gratis en drinkbaar water kunnen gebruiken.

En niet te vergeten dank aan de Belgische sponsors : Gemeente Ranst, Hidroplus (Pidpa) en Hulpfonds Chilumba. En wanneer alles naar behoren werkt en … blijft werken, denken we misschien aan hetzelfde idee in ons gastenverblijf ‘Happy  Chilumba Lodge’.

Dag beste vrienden,

Wij, (mijn vrouw Chris en een nauw bevriend koppel, Leo en Silvia Tercken) hebben een geweldig mooie en aangrijpende reis naar Malawi achter de rug. Ik had op voorhand gemeld aan de board members in Chilumba dat dit mijn laatste bezoek zou worden aan Malawi, gezien mijn leeftijd en lamentabele gezondheid en conditie. Zij hebben natuurlijk op allerlei manieren trachten te vertellen dat dit hun spijt en de hoop uitgedrukt dat ik nog lang van het leven zou mogen genieten en de toestand van de school zou willen blijven opvolgen en stimuleren in België. En dat zal ik ook blijven doen, zolang dat mij gegund blijft.


Afbeelding1.jpg

Chris en ik zullen dan ook ons maximaal blijven inzetten, rekening houdend met mijn lichamelijke beperkingen.

Gelukkig werkt de geest nog prima en tracht ik ook nog aan de initiatieven van ons Belgisch team deel te nemen en de vergaderingen bij te wonen. Tenminste, wanneer zij dat goedkeuren.

 

De laatste dag van ons verblijf in Chilumba hebben de leerkrachten en de directeur een aandoenlijke afscheidsceremonie georganiseerd, waarop Chris en ik menig traantje moesten wegpinken. Liedjes, gedichtjes en sketches werden door alle klassen naar voor gebracht om er ons van te overtuigen dat ze blij waren met het bezoek en de jarenlange steun vanuit België. Het is moeilijk onder woorden te brengen wat dit op ons heeft nagelaten, zodat het me zelf al spijt dat ik niet meer naar Malawi zal mogen en kunnen gaan. Maar zoals ik reeds zei : ”Er is een tijd van komen en een tijd van gaan … en mijn tijd van gaan is gekomen.”

’s Avonds was er nog een ‘farewell’ georganiseerd met al het personeel van de school en de lodge, waarbij natuurlijk, naast een stevige hap en de nodige drank, ook een aantal speeches niet mochten ontbreken. En aan het einde van deze feestzitting kreeg ik ook nog een onverwacht eenvoudig maar veelzeggend en gemeend certificaat voor de 15 jaar samenwerking tussen Malawi (Chilumba) en België (Hulpfonds Chilumba). Dit certificaat zal dan voor de rest van mijn dagen de dressoirkast in onze living versieren.

Bedankt aan alle familieleden, vrienden en kennissen die mij gedurende die 15 mooie jaren onbaatzuchtig hebben geholpen. En vergeet a.u.b. niet de jonge ploeg te steunen die mijn taak heeft overgenomen.

Met lieve en vriendelijke groeten van Chris en Walter

Schermafbeelding 2022-04-26 om 16.58.27.png
Schermafbeelding 2022-04-26 om 16.58.34.png
Schermafbeelding 2022-04-26 om 16.58.21.png
D2DE06C9-0E54-4540-9526-DCAFABB22DD2.jpeg

De studenten van de Karel De Grote hogeschool Antwerpen vertrokken 19 januari 2022 naar Chilumba. Ze zullen gedurende 3 maanden dit mooie, warme land verkennen en lesgeven in de Happy School. Volg jij graag hun avontuur? Neem dan zéker een kijkje op hun blog:

- De blog van Noa: https://www.traveldiariesapp.com/.../bb3aea09-e966-4c7b...

- De blog van Silke: https://www.traveldiariesapp.com/.../81c9119e-eb44-4896...

- De blog van Marlies: https://instagram.com/marloes.ontour?utm_medium=copy_link

Wij lezen alvast dat ze het enorm naar hun zin hebben. Dat vinden wij zoooo fijn!

Meisjes, dankjewel om voor de Happy School te kiezen. Dankjewel voor al jullie hulp!!

Wij wensen jullie fantastische dagen vol prachtige herinneringen toe!

Dag beste vrienden sponsors,

Niettegenstaande de Corona pandemie zijn we in 2020 en ook een heel stuk in 2021 erin geslaagd ons project ‘Hulpfonds Chilumba’ te blijven steunen. Ook in Malawi is het onderwijs lange tijd in ‘lockdown’ geweest en zijn we dank zij jullie hulp erin geslaagd al het personeel van de ‘Happy Chilumba School’ en de ‘Happy Chilumba Lodge’ te blijven steunen. Vanaf oktober 2020 zijn de scholen weer geopend omdat Malawi erg gespaard was gebleven van besmettingen en overlijdens. Onlangs (januari en februari 2021) waren er opnieuw meer besmettingen in Malawi, voornamelijk in de drukbevolkte steden Lilongwe en Blantyre, waardoor een nieuwe ‘lockdown’ van kracht werd. Gelukkig is Chilumba gespaard gebleven en is ook de rest van het land opnieuw veilig zodat de scholen vorige week terug open mochten.


Met trots mogen we jullie vertellen dat we in 2020, dank zij de steun van onze trouwe sponsors en de subsidies van de GROS (Gemeentelijke Raden voor Ontwikkelingssamenwerking) erin geslaagd zijn zowat €20.000 naar onze beheerders in Chilumba te kunnen gestuurd hebben. Onze school en de 70 weeskinderen zijn jullie zeer dankbaar daarvoor.
In de hoop dat we ook in 2022 ook op uw steun mogen blijven rekenen sturen we jullie onze dankbare wensen,

 

Astrid, Hanne, Joeri, Lien, Margot, Rik, Tom en Walter

bottom of page