INFO UIT MALAWI

Dag beste vrienden,

Wij, (mijn vrouw Chris en een nauw bevriend koppel, Leo en Silvia Tercken) hebben een geweldig mooie en aangrijpende reis naar Malawi achter de rug. Ik had op voorhand gemeld aan de board members in Chilumba dat dit mijn laatste bezoek zou worden aan Malawi, gezien mijn leeftijd en lamentabele gezondheid en conditie. Zij hebben natuurlijk op allerlei manieren trachten te vertellen dat dit hun spijt en de hoop uitgedrukt dat ik nog lang van het leven zou mogen genieten en de toestand van de school zou willen blijven opvolgen en stimuleren in België. En dat zal ik ook blijven doen, zolang dat mij gegund blijft.


Afbeelding1.jpg

Chris en ik zullen dan ook ons maximaal blijven inzetten, rekening houdend met mijn lichamelijke beperkingen.

Gelukkig werkt de geest nog prima en tracht ik ook nog aan de initiatieven van ons Belgisch team deel te nemen en de vergaderingen bij te wonen. Tenminste, wanneer zij dat goedkeuren.

 

De laatste dag van ons verblijf in Chilumba hebben de leerkrachten en de directeur een aandoenlijke afscheidsceremonie georganiseerd, waarop Chris en ik menig traantje moesten wegpinken. Liedjes, gedichtjes en sketches werden door alle klassen naar voor gebracht om er ons van te overtuigen dat ze blij waren met het bezoek en de jarenlange steun vanuit België. Het is moeilijk onder woorden te brengen wat dit op ons heeft nagelaten, zodat het me zelf al spijt dat ik niet meer naar Malawi zal mogen en kunnen gaan. Maar zoals ik reeds zei : ”Er is een tijd van komen en een tijd van gaan … en mijn tijd van gaan is gekomen.”

’s Avonds was er nog een ‘farewell’ georganiseerd met al het personeel van de school en de lodge, waarbij natuurlijk, naast een stevige hap en de nodige drank, ook een aantal speeches niet mochten ontbreken. En aan het einde van deze feestzitting kreeg ik ook nog een onverwacht eenvoudig maar veelzeggend en gemeend certificaat voor de 15 jaar samenwerking tussen Malawi (Chilumba) en België (Hulpfonds Chilumba). Dit certificaat zal dan voor de rest van mijn dagen de dressoirkast in onze living versieren.

Bedankt aan alle familieleden, vrienden en kennissen die mij gedurende die 15 mooie jaren onbaatzuchtig hebben geholpen. En vergeet a.u.b. niet de jonge ploeg te steunen die mijn taak heeft overgenomen.

Met lieve en vriendelijke groeten van Chris en Walter

D2DE06C9-0E54-4540-9526-DCAFABB22DD2.jpeg

 De studenten van de Karel De Grote hogeschool Antwerpen vertrekken 19 januari 2022 naar Chilumba. Ze verblijven er 3 maanden en zullen gedurende deze 3 maanden dit mooie, warme land verkennen en lesgeven in de Happy School. Volg jij graag hun avontuur? Neem een kijkje op hun blog.

Dag beste vrienden sponsors,

Niettegenstaande de Corona pandemie zijn we in 2020 en ook een heel stuk in 2021 erin geslaagd ons project ‘Hulpfonds Chilumba’ te blijven steunen. Ook in Malawi is het onderwijs lange tijd in ‘lockdown’ geweest en zijn we dank zij jullie hulp erin geslaagd al het personeel van de ‘Happy Chilumba School’ en de ‘Happy Chilumba Lodge’ te blijven steunen. Vanaf oktober 2020 zijn de scholen weer geopend omdat Malawi erg gespaard was gebleven van besmettingen en overlijdens. Onlangs (januari en februari 2021) waren er opnieuw meer besmettingen in Malawi, voornamelijk in de drukbevolkte steden Lilongwe en Blantyre, waardoor een nieuwe ‘lockdown’ van kracht werd. Gelukkig is Chilumba gespaard gebleven en is ook de rest van het land opnieuw veilig zodat de scholen vorige week terug open mochten.


Met trots mogen we jullie vertellen dat we in 2020, dank zij de steun van onze trouwe sponsors en de subsidies van de GROS (Gemeentelijke Raden voor Ontwikkelingssamenwerking) erin geslaagd zijn zowat €20.000 naar onze beheerders in Chilumba te kunnen gestuurd hebben. Onze school en de 70 weeskinderen zijn jullie zeer dankbaar daarvoor.
In de hoop dat we ook in 2022 ook op uw steun mogen blijven rekenen sturen we jullie onze dankbare wensen,

 

Astrid, Hanne, Joeri, Lien, Margot, Rik, Tom en Walter